Quantcast
Channel: Ontdek Pajottenland & Zennevallei
Viewing all 99 articles
Browse latest View live

Jean Baptist Wauters

$
0
0

Jean Baptist Wauters was de zoon van Joseph en Joanna Catharina Schoonjans en werd geboren op 05/04/1893 te Sint-Pieters-Leeuw. In 1913 werd hij soldaat tweede klasse in het 1e regiment grenadiers. Hij werd op 27/09/1914 opgenomen in het hospitaal van Lier na een hevig bombardement en overleed 2 dagen later aan zijn verwondingen.

Het bericht Jean Baptist Wauters verscheen eerst op Ontdek Pajottenland & Zennevallei.


Petrus-Josephus De Dobbelee

Georges Wittouck

$
0
0

Georges Wittouck was de zoon van Felix François Antoine en Sophia Zoe Victorina Josephina Drugman en werd geboren op 11/07/1887 te Sint-Pieters-Leeuw. Hij was luitenant en sneuvelde bij de verdediging van de spoorwegbruggen op 13/10/1914 te Merendree. Zijn graf vind je in Laken op de gemeentelijke begraafplaats.

Het bericht Georges Wittouck verscheen eerst op Ontdek Pajottenland & Zennevallei.

Saviovijvers Dilbeek

$
0
0

Aan de natuurvijvers aan de Savioparochie in Dilbeek is het mooi om te wandelen en rustig naar de vissers kijken. De vijvers zijn gelegen tussen de leliestraat in Groot-Bijgaarden en de Heyrbautlaan in Dilbeek.

Het bericht Saviovijvers Dilbeek verscheen eerst op Ontdek Pajottenland & Zennevallei.

Victor Malou

$
0
0

Victor Malou was de zoon van Paul Henri Marie François Xavier en Helene Marie Josephine Henriette Montens d’ Oosterwyck en werd geboren op 17/01/1887 te Brussel. In 1909 was hij sergeant van het regiment van de grenadiers in Nijvel en werd tweede kapitein op 05/01/1917 in het 1e regiment grenadiers. Gestorven op 21/10/1918 in het Belgisch militair hospitaal te Bourbourg-Campagne, Nord-Pas-de-Calais, Frankrijk wegens een ruggenmergwonde. Hij ligt begraven in Sint-Pieters-Leeuw op de gemeentelijke begraafplaats.

Het bericht Victor Malou verscheen eerst op Ontdek Pajottenland & Zennevallei.

Rosario

$
0
0

Ooit een postkantoor, een drukkerij, een café maar nu een karaktervol hotelletje vlak naast de kerk van het Pajotse dorpje Bever. Zeven bekende dichters hebben er hun kamer en schreven elk een gedicht met als titel ‘Surplace’. Je leest ze op de muren van de kamers. In heel het hotel vind je kunst, poëzie en boeken. In het eetcafé krijg je heerlijk eten of drinken dat lokaal werd geproduceerd.

Het bericht Rosario verscheen eerst op Ontdek Pajottenland & Zennevallei.

Adolf Van Rompaye

$
0
0

Geboren op 26 mei 1892, verbleef in de Boomkwekerijstraat 97 in Ruisbroek. In militaire dienst als brigadier in Groep 3 Artillerie 12. Raakte op 13/8/1918 gewond en overleed een dag later in Hoogstade aan zijn verwondingen (vliegtuigbomsplinters in de schedel). Begraven in Ruisbroek. Eretekens: Ridder in de Leopold II orde en Oorlogskruis met palm.

Het bericht Adolf Van Rompaye verscheen eerst op Ontdek Pajottenland & Zennevallei.

Emiel-Désiré De Greef


Jozef De Mesmaeker

$
0
0

Geboren op 15 september 1888, zoon van Jean Baptiste (vader), en MEERT Pauline (moeder); ongehuwd. In militaire dienst als brigadier bij de jagers te paard. Overleden op 6/9/1916 in Avon-les-Roches, Indre-et-Loire aan long- & strottenhoofdtuberculose. Begraven in Avon-les-Roches, Indre-et-Loire.

Het bericht Jozef De Mesmaeker verscheen eerst op Ontdek Pajottenland & Zennevallei.

Zelfpluktuin ’t Beizenhofke

$
0
0

Zelfpluktuin ’t Beizenhofke is de eerste zelfpluktuin voor frambozen in de regio Halle. Woonpunt Zennevallei maakte het mogelijk om binnen het bestaande CSA-project ’t Groen(t)e Hart in Lembeek (bij Halle) op 40 are (over 1.305 lopende meter) een zelfpluktuin aan te leggen. Van half juni tot begin augustus worden er frambozen aangeboden. Iedereen is welkom: u plukt, het fruit wordt gewogen en afgerekend! Volg ons via de website of like onze Facebookpagina: zo weet u wanneer de pluktuin opengaat!

Het bericht Zelfpluktuin ’t Beizenhofke verscheen eerst op Ontdek Pajottenland & Zennevallei.

Wandeling Rode Loper

Oxfam-Wereldwinkel

$
0
0

De Ternatse vzw Oxfam-Wereldwinkel werd in 1983 opgericht. Aanvankelijk werden de fairtradeproducten verkocht in de living van voorzitster Myriam Zelderloo en Jan De Vits op de Assesteenweg, maar vanaf 1 mei 1984 kwam er een eigen winkelpand in de Rodestraat 1, naast CC De Ploter.

De Wereldwinkel is tegenwoordig gevestigd in het Kapelleveld 31.

Het bericht Oxfam-Wereldwinkel verscheen eerst op Ontdek Pajottenland & Zennevallei.

tGeel Genot Streekproducten

Bij Manu

$
0
0

De naam Manuel D’Hose doet misschien bij weinigen een belletje rinkelen, maar wie van Manu spreekt in Ternat en omgeving zal op heel wat meer weerklank kunnen rekenen. Manu startte zijn café officieel op 14 april 1984 als 24-jarige knaap in een pand langs de Gemeentehuisstraat nr26. “Voorheen was het een café met een schoenmakerij”, zegt Manu. “Er was ontzettend veel werk in het pand, maar dat hield mij niet tegen om door te gaan. In tegendeel, met de financiële hulp van mijn vader, en een harde werkkracht als Johan Van Cauter aan mijn zijde viel alles uiteindelijk vlot in zijn plooi.”

Het café was in de beginjaren vooral het trefpunt van heel wat volleybalclubs in de buurt. Een schot in de roos zo bleek, want nog geen tien jaar na de opening had Manu de kans om uit te breiden, hij kocht de twee aangrenzende huizen naast het café op. “Met de extra plaats die we creëerden, groeide het café stilaan uit tot een eetkroeg. We serveerden van in de beginjaren al kleine gerechten, maar ik besloot met een vaste kaart en seizoengerechten te werken en volgde als kok vier jaar avondschool bij Elishout.”

De laatste jaren vinden vooral veel jongeren ’s avonds de weg naar Manu, toch is de kroeg een begrip bij alle bevolkingslagen. “Overdag en vooral donderdags tijdens de markt krijgen we veel oudere klanten over de vloer”, gaat Manu verder. “Dat Manu een begrip in de streek is geworden merk je vooral aan de manier waarop mensen zeggen dat ze bij ons iets komen eten of een glas drinken. De oude garde zei vroeger altijd “We spreken af bij de Manu”, tegenwoordig zegt je jeugd al makkelijker “We zitten in de Manu. Het draait dus minder om mij, maar meer om de locatie.”

Het bericht Bij Manu verscheen eerst op Ontdek Pajottenland & Zennevallei.

Kerk Sint-Gertrudis

$
0
0

Zandstenen gebouw waarvan de bouwstijl aansluit bij de Brabantse gotiek uit de 15de, 16de eeuw; jaartal 1627 boven de zuidoostelijke zuil van het middenschip, verwijzend naar de overkluizing en de voltooiing van koor, schip en zuidtranseptarm. Volledige restauratie van het gebouw in de jaren 1892-1896, onder leiding van architect J. van Ysendijck.
Zuidsacristie, in de vorm van een doksaal geopend op het koor, en daterend uit de 19de eeuw.
Mobilair. Gepolychromeerd beeld van Sint-Gertrudis, met Mechels merkteken, Thomas Hazart, 16de eeuw; triomfkruis; laat-barokke kansel (circa 1800); talrijke grafstenen hoofdzakelijk uit 17de en 18de eeuw.

Het bericht Kerk Sint-Gertrudis verscheen eerst op Ontdek Pajottenland & Zennevallei.


pleintje ZAMST

$
0
0

ZAMST is een samenvoegsel van de naastliggende straten Zavelstraat – Appelboomstraat – Meersstraat.

Dit ruime familieplein heeft een rustige zitzone, een voetbalpleintje en een avontuurlijke speelzone met wilgenhutten. Er is ook een aparte speelzone voor peuters.

Het bericht pleintje ZAMST verscheen eerst op Ontdek Pajottenland & Zennevallei.

pastoriepark

$
0
0

Sinds 2012 worden de speelpleintjes jaarlijks heringericht tot multifunctionele groene eilanden in het stedelijke Liedekerke. De vernieuwde pleinen zijn aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk voor alle leeftijden.

Het park kreeg als eerste een make-over. Alle speeltoestellen zijn in kwalitatief hout gemaakt, zodat ze volledig passen in het park. De klimconstructie, loopstammen en groepsschommel spreken alle leeftijden aan. Daarnaast zijn er ook een petanqueplein en verschillende zitbankjes om tot rust te komen in het park.

In het park kan je verschillende koesterburen terugvinden.

Het bericht pastoriepark verscheen eerst op Ontdek Pajottenland & Zennevallei.

Brouwerij Artevelde

$
0
0

In 1934 opende de familie De Troch- De Smet een brouwerij op de Assesteenweg waar nu de Carosserie Feniks van Johan Ronsmans in gevestigd is.

Dertig jaar geleden opende Johan zijn carosserie op de eerste verdieping van het gebouw. Beneden woonde en werkte Marcel Geirnaert, vertelt Johan. Marcel was een miskend genie en uitvinder. Hij lag aan de basis van de zogenaamde wankelmotor, een motor die toen al de helft minder gebruikte dan de huidige motoren. Maar door de tegenwerking van de auto- en olielobby brak zijn ontdekking toen niet door. Mazda gebruikt zijn motor nog steeds. Johan herinnert zich ook nog dat er vanuit Frankrijk mensen kwamen om de versnellingen van hun Panhard (in 1955 door Citroën overgenomen automerk) te laten synchroniseren. Geirnaert was toen de enige die daar in slaagde weet Johan.

BROUWERIJ ARTEVELDE

Maar voor WOII brouwde men hier dus de beste gueuze en faro (een zoeter blond bier) uit de streek. De brouwerij had de meest moderne installaties, goed water uit een gemetste put en men gebruikte de beste hop om het bier te brouwen. De bieren van Artevelde werden dan ook in de wijde omgeving gedronken, vertelde Judocus Van Vaerenbergh, een vroegere werknemer, aan de auteurs van de Geschiedenis van Wambeek (uitgave Davidsfonds Wambeek, consulteerbaar in de gemeentelijke openbare bibliotheek). Tot het grote kliënteel behoorden vooral de pachters uit Gooik en omgeving. Deze klanten lieten op bestelling een heel brouwsel jonge lambiek brouwen als drank voor pachter en werkvolk. De geuze-lambiek en de geuze•faro werden niet alleen naar Gooik gebracht, maar viel ook in de smaak van velen uit de streek van Liedekerke-Denderleeuw, volgens Judocus, die gedurende. 12 jaar werknemer in deze brouwerij was. Een andere werknemer was Gaston De Bolle (21).

“Met een brouwerskar, getrokken door een paard, werden de vaten ten huize geleverd. Op zo’n kar konden zes vaten van 250 Iiter geplaatst worden. Twee knechten droegen de vaten, gehangen aan een hefboom, moeiteloos in de kelders van de pachthoven, alwaar het bier verder kon rusten en rijpen. In die rusttoestand kon het jonge bier dag aan dag verbeteren, als niet te snel de tapkraan in het vat geslagen werd”, vertelt Louisa De Troch, dochter van Jozef, in de Geschiedenis van Wambeek.

Eigenaar Jozef De Troch was gemeentesecretaris en een familielid van de Conservatief-katholieke burgemeester De Troch maar behoorde tot de partij der Vrije Mannen van Overdorp. Die hadden hun lokaal in café en zaal Artevelde in de Loddershoekstraat. Maar in de weide achter de brouwerij vonden ook veel Vlaamse Kermissen plaats, vertelden oude Wambekenaren aan Johan..

Tijdens WOII roofden de Duitse bezetters de brouwerij leeg voor het koper en vestigden er een post van waaruit ze de spoorweg observeerden, hoorde Johan. Jozef De Troch overleed kort na de oorlog en de brouwerij werd dan ook niet meer heropgestart. Zo eindigde een verhaal met een beloftevol begin dan vroegtijdig, besluit Louisa De Troch, in de Geschiedenis van Wambeek.

Maar eigenlijk werd er in de brouwerij ook na de oorlog nog gebrouwen, door een zoon van Jozef. In de praktijk was het zo dat mijn vader brouwer was tot 1973 en dat hij brouwde voor de brouwerij Ankerhof in Essene en brouwerij Monty de Baerdemacker in Essene (daar zij geen vergunning meer hadden na de oorlog ), zegt Ria De Troch.

In de brouwerij boven ,was er op het einde van WO II een veldhospitaal.

Als klein kind speelde ik boven waar de slaapzaal geweest was en die versierd was door de soldaten met sneeuwwitje en de zeven dwergen…
Mijn vader vertelde steeds dat daar veel soldaten gestorven waren en dat ze nu bij sneeuwwitje waren….vandaar het verhaal van het veldhospitaal.
Dat er ook een Observatiepost geweest is van de Duitsers kan ik geloven want ik heb lange tijd een zeer goede verrekijker gehad uit een kist die achtergebleven was na de oorlog, een kist vol met zeer zeer goede verrekijkers.
De brouwerij De troch brouwde voor’ mort subite’ ‘de keersmacker ‘daar paul de keersmaecker naar de politiek gegaan is nadat zijn vader op vroege leeftijd gestorven was .

 

Het bericht Brouwerij Artevelde verscheen eerst op Ontdek Pajottenland & Zennevallei.

Wandelroute De Lus

$
0
0

Deze wandelroute maakt een lus omheen de gemeente Liedekerke. Het traject doorloopt heel wat rustige cultureel en landschappelijk interessante plekjes. Het wandelpad is ongeveer 15 km lang, doorheen de groene gordel die Liedekerke rijk is.

Zelfs het natte en overstroombare natuurgebied De Valier is, dankzij de aanleg van een knuppelpad, toegankelijk en maakt deel uit van het traject.

Het bericht Wandelroute De Lus verscheen eerst op Ontdek Pajottenland & Zennevallei.

Twee Dorpenwandeling

$
0
0

De Tweedorpenwandeling is een wandeltocht van 8 km die de mooiste plekjes van Liedekerke en Roosdaal aandoet. Over en langsheen de vallei van de Pallitsebeek. Langs de prachtige vergezichten vanop de Aldriezen, de Pamelse Meersen en de Keirekenslos. En langsheen de Dommelingen naar het pastoriepark.

Het bericht Twee Dorpenwandeling verscheen eerst op Ontdek Pajottenland & Zennevallei.

Viewing all 99 articles
Browse latest View live




Latest Images

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC